
Azjatycki makaron z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki
Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo 🙂 Odkąd pierwszy raz poleciałam do Chin przygotowuję sobie azjatyckie rzeczy od czasu do czasu. Z makaronów uwielbiam chow mein i to właśnie z nim przygotowałam dzisiejsze danie.
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pieczarek
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka oleju do woka (można zastąpić 2 łyżkami zwykłego oleju)
- 125 g makaronu chow mein
- 120 g sosu teriyaki (jeżeli macie bardzo rzadki dodajcie odrobinę miodu)
Kurczaka myjemy i kroimy na paski. Przekładamy go do miski, dodajemy sos sojowy, miód, olej sezamowy oraz posiekany ząbek czosnku i marynujemy pod przykryciem w lodówce ok. 2 godzin.
Pieczarki kroimy w ćwiartki, fasolkę jeżeli mamy mrożoną – rozmrażamy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni lub najlepiej w woku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący podsmażamy na nim pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje z ich woda. Dodajemy fasolkę szparagową oraz przyprawę do kuchni chińskiej i smażymy dalej. Po kilku minutach dodajemy także zamarynowanego kurczaka. Wszystko smażymy na dość dużym ogniu kolejne kilka minut.
Następnie na patelnię dodajemy sos i mieszamy aż pokryje kurczaka oraz warzywa. Dodajemy także ugotowany makaron i łączymy wszystkie składniki. Gotowe 🙂
