Azjatycki makaron z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo 🙂 Odkąd pierwszy raz poleciałam do Chin przygotowuję sobie azjatyckie rzeczy od czasu do czasu. Z makaronów uwielbiam chow mein i to właśnie z nim przygotowałam dzisiejsze danie. 

Ilość: 2 porcje

Składniki: 

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka oleju do woka (można zastąpić 2 łyżkami zwykłego oleju)
  • 125 g makaronu chow mein
  • 120 g sosu teriyaki (jeżeli macie bardzo rzadki dodajcie odrobinę miodu) 

Kurczaka myjemy i kroimy na paski. Przekładamy go do miski, dodajemy sos sojowy, miód, olej sezamowy oraz posiekany ząbek czosnku i marynujemy pod przykryciem w lodówce ok. 2 godzin.

Pieczarki kroimy w ćwiartki, fasolkę jeżeli mamy mrożoną – rozmrażamy. 

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na dużej patelni lub najlepiej w woku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący podsmażamy na nim pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje z ich woda. Dodajemy fasolkę szparagową oraz przyprawę do kuchni chińskiej i smażymy dalej. Po kilku minutach dodajemy także zamarynowanego kurczaka. Wszystko smażymy na dość dużym ogniu kolejne kilka minut. 

Następnie na patelnię dodajemy sos i mieszamy aż pokryje kurczaka oraz warzywa. Dodajemy także ugotowany makaron i łączymy wszystkie składniki. Gotowe 🙂 

Dodaj komentarz