Beza Pavlova

Recipe in english —-> below

Składniki:

BEZA:

  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 375 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 1,5 łyżeczki octu winnego

KREM Z MASCARPONE:

  • 500 g serka mascarpone (zimny)
  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

DODATKOWO:

  • owoce

Oddzielić białka jajek od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie ubijając dalej, dodawać partiami cukier w niewielkich ilościach, miksując przez ok 1 minutę po każdej dodanej porcji. Na koniec wsypać mąkę, wlać ocet i miksować jeszcze ok 2 minuty.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 25 cm i wyłożyć na niego pianę delikatnie podnosząc brzegi aby w środku utworzyło się wklęsłe miejsce na krem. Piec w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok 30-35 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 3h.

Do miski włożyć serek mascarpone, dodać śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach ok 2 minuty aż powstanie gęsty krem. Włożyć do lodówki i wyłożyć na środek wystudzonej bezy. Udekorować owocami. 

Ingredients:

MERINGUE:

  • 6 eggs
  • 1,5 teaspoon cornstarch
  • 375 g sugar
  • 1,5 teaspoon vinegar

MASCARPONE CREAM:

  • 500 g mascarpone (cold)
  • 250 ml heavy cream (cold)
  • 2 spoons sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract

EXTRA:

  • fruits

Separate the egg whites from the yolks and beat them until stiff foam. Then, while beating further, add sugar in small amounts, mixing for about 1 minute after each added portion. At the end, add the flour, the vinegar and beat for about 2 minutes.

On a baking tray lined with baking paper, draw a circle with a diameter of about 25 cm and put the foam on it, gently lifting the edges to form a concave place for the cream in the middle. Bake in an oven preheated to 120 degrees (250 F) for about 30-35 minutes, then reduce the temperature to 100 degrees (210 F) and bake for 3 hours.

Put the mascarpone cheese into the bowl, add cream, sugar and vanilla extract. Blend at high speed for about 2 minutes until a thick cream is formed. Put in the fridge and add mascarpone cream in the middle of the cooled meringue. Decorate with fruit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.