Chałka zapiekana z owocami

Nie macie pomysłu na weekendowe śniadanie? 🙂 Przedstawiam Wam więc pyszną, idealną na sobotni lub niedzielny poranek propozycję. Mięciutka chałka zapiekana z nektarynkami, oprószona cukrem pudrem wprost rozpływa się w ustach. Spróbujcie a zapewniam, że często będziecie ją przygotowywać u siebie w domu! 

  •  chałka
  •  3 jajka
  •  150 ml mleka
  •  1 łyżka cukru
  •  kilka kropel aromatu waniliowego
  •  nektarynki, jagody, jeżyny (lub inne ulubione owoce)
  •  cukier puder
  •  syrop klonowy


Jajka, mleko, cukier oraz aromat mieszamy dokładnie w misce. Chałkę kroimy na kromki. Każdą z nich dokładnie maczamy w cieście i układamy kolejno w foremce wysmarowanej odrobinką masła).Pomiędzy kawałki chałki układamy pokrojone na małe kawałki nektarynki.

Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min. .

Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy jagodami i jeżynami oraz cukrem pudrem. Polewamy syropem klonowym.

Smacznego <3

Dodaj komentarz