Chinkali

Te pierożki to klasyka kuchni gruzińskiej. Wypełnione są aromatycznym mięsnym farszem z dodatkiem bulionu, który wypija się po ich nadgryzieniu. Warto poświęcić chwilę czasu na ich przygotowanie, które wcale nie jest aż takie trudne 🙂 Można zrobić także ich podwójną porcję i zamrozić na później.

Ilość: ok 30 sztuk pierożków

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka soli

Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy do miski robiąc wgłębienie pośrodku. Do ciepłej wody dodajemy olej i powoli wlewamy do wgłębienia zagarniając mąkę do środka. Gdy cała woda będzie już wlana zaczynamy zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Następnie dzielimy je na 3 części i każdą rozwałkowujemy dobrze na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki lub miseczki o średnicy ok. 8-9 cm wykrajamy koła. 

Farsz:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • ok. 250 ml bulionu
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta chilli
  • 1 duża łyżeczka soli

Cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni z odrobiną oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy ostudzoną cebulę, posiekaną kolendrę, chilli i sól. Dokładnie mieszamy i ugniatamy rękami. Następnie dolewamy bulion, w kilku partiach. Po każdym dolaniu bulionu dokładnie zagniatamy aż wsiąknie w mięso i wtedy dolewamy kolejną ilość. 

Każde wykrojone kółko z ciasta delikatnie rozciągamy w dłoniach i na jego środek układamy kopiatą porcję farszu. Zaczynamy zawijać sakiewkę. Chwytamy lewą dłonią część ciasta i dokładamy do niej prawą ręką kolejne fragmenty zlepiając je do pierwszej części (robiąc takie fałdki). Gdy dojdziemy do końca i powstanie lejek łapiemy całość i zamykamy pierożka tworząc wystający cypelek za który będziemy trzymać chinkali. 

Wkładamy po kilka sztuk do gotującej się, osolonej wody ogonkami do dołu i gotujemy przez ok. 10 min. Gotowe chinkali powinny wypłynąć do góry (ogonkami do dołu) i lekko napęcznieć. 

Przed podaniem możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Jak jemy chinkali? 

Bierzemy chinkali do ręki za ogonek i lekko przekręcamy do dołu. Następnie odgryzamy kawałek i wypijamy bulion ze środka. Wtedy jemy resztę pierożka (bez ogonka), który odkładamy na talerz. 

SMACZNEGO! <3

Dodaj komentarz