Chińskie pierożki Jiaozi z wieprzowiną

Jedno z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej. Kiedy byłam w Chinach zajadałam się nimi codziennie. Przygotowuje się je tradycyjnie podczas  Chińskiego Nowego Roku, jednak dostępne są także przez cały rok. Mają różne kształty i nadzienia. Wyróżnia je cieniutkie ciasto i często podsmażony, chrupiący dół pierożka chociaż można je przygotować także tylko na parze. Polecam wypróbować i przez chwilę poczuć się jak w dalekiej Azji 🙂

Ilość pierożków: ok 25 sztuk

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 160 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Mąkę przesiewamy do miski z solą i dolewamy wodą. Zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 min aby odpoczęło.

Kapustę pekińską drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, szczypiorek, imbir oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie ugniatamy ręką aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko (na mieć grubość ok 1 mm). Wycinamy z niego kółka o średnicy 10 cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy na górze tworząc małą falbankę z jednej strony. Okładamy w pozycji pionowej delikatnie rozpłaszczając spód tak aby pierożek stał.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę oleju sezamowego. Wkładamy w pozycji stojącej pierożki i podsmażamy chwilę od spodu aż będą na dole złociste. Następnie szybkim ruchem wlewamy wodę w ilości sięgającej połowy pierożków i przykrywamy pokrywką. (UWAGA! Musimy zrobić to sprawnie ponieważ resztki oleju mogą pryskać). Parujemy pierożki pod przykryciem na patelni ok 5-6 min aż cała woda nie odparuje. Następnie ściągamy przykrywkę i przysmażamy jeszcze ok 2 min. 

Podajemy z sosem sojowym do maczania pierożków. 

Dodaj komentarz