Domowa pizza z salami piccante

Nowy, pyszny przepis na domową pizzę, która Was zachwyci. Ciasto pięknie rośnie, jest elastyczne a po upieczeniu chrupiące. Dodatki do pizzy oczywiście możecie wybrać dowolne – ja uwielbiam pikantne salami więc właśnie ono odegrało u mnie główną rolę 🙂 

Ilość: 2 duże pizze (średnica ok. 30 cm) 

Ciasto:

  • 500 g mąki „00” (zostawić ok. 50 g do podsypania blatu)
  • 5 g suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

Do garnuszka z ciepłą wodą wsypujemy drożdże i szczyptę cukru, lekko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 min aż delikatnie zaczną się pienić. 

Następnie przelewamy je do dużej miski, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto za pomocą silikonowej szpatułki. Kiedy ciasto zacznie być już bardzo zwarte zaczynamy wyrabiać je ręką. Powinno nam to zająć ok 10 minut.  Po tym czasie powinno być ono elastyczne, nie kleić nam się do rąk a miska cała „wyczyszczona” z mąki. 

Miskę smarujemy delikatnie oliwą, wkładamy ciasto i owijamy ją szczelnie folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Po tym czasie ciasto powinno pięknie urosnąć. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy kulę, i rozpłaszczamy za pomocą rąk na wysypanym mąką blacie. Kręcąc obiema rękami formujemy okrąg.* 

*polecam ten sposób formowania, zamiast rozwałkowywania – pizza wyjdzie delikatniejsza. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że nie powinno być problemu z wyrobieniem go dłońmi. Ważne, aby blat był podsypany mąką i w miarę śliski. (Polecam ciasto formować po prostu na blacie kuchennym, zamiast np na silikonowej macie lub stolnicy – mi zdarzało się iż ciasto ciężko się obracało, przywierało do ich powierzchni i robimy się dziury).

Sos: (2 porcje)

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Passatę w garnuszku mieszamy z solą i cukrem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok 15 min aż się wygotuje i lekko zgęstnieje.

Dodatki: (na 2 pizze)

  • salami piccante (spinata)
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 2 kulki mozzarelli
  • rukola

Piekarnik nagrzewamy wraz z blachą do maksymalnej temperatury (ok.250 stopni). Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, ostrożnie wyjmujemy blachę i delikatnie smarujemy ją oliwą. Delikatnie przekładamy na nią ciasto i dopiero układamy sos i dodatki w kolejności:

Na początku wykładamy sos, posypujemy tartym serem mozzarella, układamy salami a pomiędzy kawałeczki świeżej mozzarelli.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-13 minut aż boki pizzy będą przypieczone. 

Przed podaniem posypujemy rukolą. 

Smacznego 🙂 

 

Dodaj komentarz