Domowe burgery z pieczarkami i sosem majonezowo-pietruszkowym

Burgery to moje ulubione danie typu fast food. Lubię je przyrządzić w domu, wtedy mam kontrolę nad składnikami, które się w nich znajdują. Tym razem postawiłam na klasyczne dodatki takie jak sałata, pomidor, cebula,  ser dodając kilka przesmażonych na maśle pieczarek, które wzbogaciły smak całego burgera. Do tego majonezowy sosik…mniam – to było pyszne 🙂 

Ilość: 2 sztuki

Składniki:

  • 200 g mięsa wołowego
  • 2 bułki do burgerów
  • sałata
  • 3 szt pieczarek
  • cebula
  • pomidor
  • 2 plastry sera topionego gouda
  • smażona cebulka
  • masło klarowane
  • olej
  • sól, pieprz
  • cukier

Sos majonezowo-pietruszkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki. 

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i formujemy w kształt burgera. Pieczarki myjemy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy małą łyżkę masła klarowanego i obsmażamy na nim pieczarki, lekko je soląc. Odkładamy na talerzyk. 

Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do miseczki z zimną wodą oraz łyżeczką cukru na ok 30 min. Następnie odcedzamy i odsączamy na ręcznikach papierowych. Pomidora kroimy w plastry. 

Patelnię grillową smarujemy delikatnie olejem i kiedy dobrze się rozgrzeje smażymy na niej burgery po kilka minut z każdej strony. Następnie na tej samej patelni podpiekamy przez chwilę bułki. 

Zaczynamy składać burgera w kolejności:

  • bułka
  • łyżka sosu
  • sałata
  • mięso
  • ser
  • pomidor
  • cebula
  • pieczarki
  • smażona cebulka
  • sos
  • bułka

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz