Domowe churros

Pyszny hiszpański przysmak, który każdy z was może przygotować w swoim domu. Idealnie sprawdzi się jako karnawałowa przekąska. Świetnie smakują same lub maczane w nutelli, sosie czekoladowym lub karmelowym. 

  • 55 g masła
  • 125 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 70 g mąki
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru do obtoczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej

W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier oraz szczyptę soli. Dalej gotując na małym ogniu wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aż powstanie zwarta kula ciasta. Chwilę podsmażamy i odstawiamy do ostudzenia.

Pojedynczo wbijamy jajka i mieszamy całość mikserem. Powinna nam powstać gładka, ciągnąca się masa. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy ok 7 cm kawałki na rozgrzany olej odcinając końce nożem. Smażymy aż churrosy będą rumiane z każdej strony (obracamy je na drugą stronę po ok 2 min tak aby każda ze stron była tak samo usmażona). 

Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier mieszamy z cynamonem i w tej mieszance obtaczamy każdego churrosa. 

Dodaj komentarz