Domowe pesto paprykowe

Kto lubi makaron ręka do góry 🙂 Ja kocham, pod każdą postacią. Tak samo jak dodatek do niego – pesto bazyliowe lub z suszonych pomidorów. Lubię jednak czasami wypróbować nowe smaki i tak oto powstało pesto paprykowe 🙂 Bardzo zaskoczyło mnie swoim smakiem. Jest po prostu pyszne! 

Składniki:

  • 3 małe papryki (lub 2 większe)
  • 65 g pistacji niesolonych
  • 80 g parmezanu
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

W dużym garnku zagotowujemy wodę i gdy już zacznie wrzeć zestawiamy z ognia. Do gorącej wody wkładamy całe papryki, przykrywamy pokrywką i parzymy je ok 10 min. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie odkrajamy z nich górę, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Z każdej z nich za pomocą noża zdejmujemy skórkę. Kiedy już będą obrane kroimy na mniejsze kawałki.

Pistacje obieramy z łupinek, ser trzemy na tarce.

Do blendera przekładamy paprykę, pistacje, ser, bazylię, oliwę oraz doprawiamy solą. Miksujemy razem. Próbujemy czy pesto jest odpowiednio doprawione, jeżeli nie dodajemy jeszcze trochę soli i ponownie miksujemy.

Gotowe 🙂

* pesto możemy przełożyć do słoiczka i trzymać zamknięte w lodówce ok 2 tygodnie

Dodaj komentarz