Francuskie różyczki z salami

Doskonała przekąska na każdą imprezę i nie tylko! Te pyszne różyczki na cieście francuskim zrobicie ekspresowo a ich smak zachwyci wszystkich na przyjęciu 🙂 Dodatkowo wyglądają bardzo efektownie.

Ilość: 8 szt

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • salami w plastrach
  • kukurydza
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli

Aby zrobić szybki sos pomidorowy mieszamy ze sobą koncentrat, ketchup, oliwę oraz bazylię i doprawiamy szczyptą soli.

Ciasto francuskie dzielimy na 8 pasków o szerokości ok 6 cm. Każdy pasek smarujemy w połowie na całej długości sosem pomidorowym. Od połowy układamy także salami, tak aby wystawało lekko nad górną krawędź ciasta. Jeżeli mamy duże plastry przekrójmy je na pół. Na salami wykładamy odrobinę kukurydzy oraz posypujemy startym na małych oczkach serem. (Poniżej na zdjęciu przedstawiam sposób wykonania).

Dolną krawędź ciasta francuskiego bez składników zawijam do góry przykrywając składniki. Lekko dociskamy i zwijamy w rulon, na końcu delikatnie zlepiając koniec aby różyczki się nie rozwinęły.

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy zewnętrzne krawędzie ciasta rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 13-15 min. Jeżeli zauważymy iż salami za bardzo nam się spieka przełóżmy blaszkę na dolny ruszt piekarnika i włączmy funkcję pieczenia od dołu.

Smacznego 🙂 

2 komentarze

Dodaj komentarz