Gnocchi z grzybami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Idealne danie dla każdego miłośnika grzybów i włoskich smaków. Mięciutkie gnocchi doskonale łączą się z kremowym sosem i grzybami. Musicie tego spróbować! 

Ilość porcji: 3

  • 500 g gnocchi
  • 250 g mrożonych grzybów
  • 380 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni roztapiamy masło razem z oliwą i rumienimy cebulę oraz czosnek. Po chwili dokładamy rozmrożone grzyby. Smażymy wszystko przez ok 6 min, po tym czasie zalewamy winem i czekamy aż odparuje.

Wlewamy śmietankę oraz dodajemy szpinak i parmezan. Czekamy aż szpinak zwiędnie a sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki. 

Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi i mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną parmezanu. 

 

Dodaj komentarz