Gofry belgijskie

Jeżeli lubicie śniadania na słodko koniecznie spróbujcie zrobić następnym razem gofry belgijskie! Są przepyszne. Jak dla mnie są na tyle słodkie, że nie polewam ich już żadnymi syropami lub sosami wystarczy mi odrobina cukru pudru i ulubione owoce. 

Ilość: 14 sztuk

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru perlistego (ja dodałam gruboziarnistego ponieważ tego nie mogłam znaleźć) 

Mleko delikatnie podgrzewamy. Powinno być tylko ciepłe – nie gorące! Rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. 

W misce mieszamy za pomocą łyżki wszystkie składniki łącznie z zaczynem drożdżowym (z wyjątkiem cukru perlistego i masła).  

Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce aby ciasto nieco urosło. 

Następnie dodajemy pokrojone w małe kawałki masło oraz cukier perlisty i zagniatamy ręką. Ciasto będzie dość mocno kleiło się do rąk ale takie ma być. 

Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy po ok 1 dużej łyżce ciasta i smażymy kilka minut aż gofry będą złociste. Posypujemy cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

 

Dodaj komentarz