Jajeczna zapiekanka śniadaniowa na cieście francuskim

Myślę, że będzie to wasz śniadaniowy HIT! Przepyszną, puszystą zapiekankę jajeczną z ulubioną wędliną w środku a na spodzie z delikatnym ciastem francuskim pokochają wszyscy! Koniecznie zróbcie ją w najbliższym czasie i dajecie znać czy smakowało 🙂 

Ilość: 2 porcje

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • 35 g sera żółtego
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz

Z ciasta francuskiego wykrawamy odpowiedniej wielkości 2 kawałki o powierzchni spodu naczynia żaroodpornego w którym będziemy przygotowywać zapiekankę. 

Na dnie naczynia układamy papier do pieczenia a na niego wkładamy wykrojone kawałki ciasta francuskiego (jeden kawałek na drugi aby powstała podwójna warstwa).

*ja dodatkowo wykroiłam 4 szt ok. 2 cm pasków którymi obłożyłam spód po bokach, tak aby wyrosły one trochę bardziej. Można ten krok pominąć. 

Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem i kładziemy na środku coś cięższego np mniejszą foremkę wysypaną fasolą lub jak w moim przypadku 2 silikonowe foremki na babeczki wypełnione wodą. Chodzi o to aby spód ciasta francuskiego nie podnosił się do góry.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8 minut.

Plasterki szynki kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Po wstępnym upieczeniu ciasta francuskiego, zdejmujemy ze spodu foremkę i układamy na nim równomiernie szynkę. Zalewamy wszystko masą jajeczną (może ona spokojnie zalać brzegi ciasta) i posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach jeszcze przez ok 15-17 min aż jajka będą dobrze ścięte. 

Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną cebulką.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz