Kalafiorowa zapiekanka z mięsem i szparagami w sosie serowym

Chyba większość z Was lubi zapiekanki 🙂 Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Tym razem postawiłam na dużą ilość warzyw oraz delikatne mięso z indyka. W połączeniu z sosem serowym danie jest bardzo smaczne i sycące.

Ilość porcji: 4-5 

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • pół pęczka szparagów
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 125 g sera cheddar
  • 100 g sera żółtego np. edamskiego lub goudy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Szparagi myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa gotujemy razem w osolonej wodzie przez ok. 6 min a następnie odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na nim mięso z indyka przez kilka minut z dodatkiem przypraw: papryki, cebuli, czosnku, harissa. Doprawiamy solą i pieprzem.

W miseczce mieszamy śmietanę, jajko, mleko oraz starty ser cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem. 

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warzywa, na nich mięso mielone i zalewamy sosem. Po górze posypujemy dodatkowo startym żółtym serem. 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją termoobiegu przez ok 25 min, aż ser ładnie zarumieni się na górze. 

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 

 

Dodaj komentarz