Klopsiki z indyka w orientalnym sosie curry z papryką i marchewką

Przepis ten powstał podczas tzw. „czyszczenia lodówki”. Wykorzystałam w nim mięso mielone z indyka i resztki warzyw a charakteru nadała czerwona pasta curry i mleczko kokosowe. Będą pysznie smakowały zarówno z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu
  • 40 g czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej kolendy, sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

W dużej misce mieszamy mięso mielone z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, powinno ich wyjść ok. 16 sztuk. 

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim klopsiki z każde strony przez kilka minut aż będą rumiane. Odkładamy je na talerz. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz marchewkę i smażymy ok. 5 min. Dokładamy klopsiki i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min aż warzywa zmiękną.

Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry, sok z limonki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 7 minut. Możemy doprawić dodatkowo solą i pieprzem jeżeli uznamy to za konieczne 🙂 

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 

Dodaj komentarz