Kotleciki z kalafiora w sosie pieczarkowym z zielonym groszkiem // Cauliflower cutlets

Recipe in english —-> below

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • kalafior o wadze ok. 1,3 kg
  • 250 g pieczarek brunatnych
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 150 g groszku konserwowego* (jeżeli chcemy w 100% keto przepis rezygnujemy z groszku)
  • papryka słodka, czosnek granulowany, oregano, płatki chili, sól, pieprz
  • oliwa
  • pęczek natki pietruszki
  • mąka kokosowa do obtoczenia

Kalafiora obieramy z liści i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 20-25 min do miękkości. Następnie rozgniatamy go za pomocą ugniataczki i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie chłodny wbijamy do niego jajka, dodajemy mąkę migdałową oraz po łyżeczce papryki słodkiej, oregano, czosnku granulowanego oraz pół łyżeczki suszonych płatków chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące kokosowej. Smażymy na oliwie z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

*kotleciki są bardzo delikatne, należy więc uważać przy ich obracaniu aby się nie rozpadły

Na drugiej patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy oregano. Następnie wsypujemy odcedzony i przepłukany groszek. Zalewamy wszystko śmietanką, dodajemy ser oraz posiekaną natkę pietruszki.

Gotowe kotleciki wkładamy do sosu i…gotowe!

Servings: 1

Ingredients:

  • 1,3 kg cauliflower
  • 250 g brown mushrooms
  • 1 small onion
  • 2 eggs
  • 400 ml heavy cream
  • 2 spoon of grated grana Padano cheese
  • 6 spoon almond flour
  • 150 g canned peas* (if we want a 100% keto recipe, no add peas)
  • spices: sweet peppers, granulated garlic, oregano, chili flakes, salt, pepper
  • olives oil
  • bunch of parsley
  • coconut flour

Peel the cauliflower from the leaves and apart it into florets. Boil in salted water for about 20-25 minutes until will be soft. Then crush it with a kneader and leave it to cool.

When cauliflower is cool, add eggs, almond flour and a teaspoon of sweet pepper, oregano, granulated garlic and half a teaspoon of dried chili flakes. Season with salt and pepper. Form small cutlets in your hands and coat them in coconut flour. Fry in olive oil on each side until golden brown.

* cutlets are very delicate, so be careful when turning them so that they don’t fall apart

On the second pan, fry the chopped onion in a little olive oil, and when they are soft, add the chopped mushrooms. Fry the mushrooms until the water evaporates from them. Season with oregano. Then pour the drained and rinsed peas. Add heavy cream and cheese and chopped parsley.

Put the ready cutlets in the sauce and … dinner is ready!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.