Krem kalafiorowy z popcornem // Cauliflower soup with popcorn

Recipe in english —-> below

Składniki:

  • 1 kalafior o wadze ok 1,2 kg
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu
  • 1 50 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka oreganu
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • popcorn

 Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz podzielony na różyczki kalafior. Smażymy wszystko razem przez ok 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, doprawiamy oregano oraz curry i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut.

Następnie zupę blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Krem posypujemy popcornem i zajadamy. 

Smacznego!












Ingredients:

  • 1 cauliflower (1,2 kg)
  • 2 potatoes
  • 1 onion
  • 2 garlic gloves
  • 1,2 l broth
  • 1 50 ml cream 12%
  • 1 teaspoon oregano
  • 2 teaspoons curry
  • pinch of chilli
  • salt, pepper
  • olive oil
  • popcorn

On a few spoons of olive oil fry the chopped onion and garlic. Add the peeled and diced potatoes and small cauliflower florets. We fry everything together for about 2-3 minutes. Pour the broth, season with oregano and curry, and cook until the vegetables are soft for about 20 minutes.

 Then blend the soup until smooth. Pour the cream, season with salt, pepper and mix.

 Sprinkle with popcorn.

 Enjoy your meal!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.