Krem ze szparagów z grzankami i kozim serem

Zupy krem idealnie sprawdzają się latem. Są szybkie w przygotowaniu, lekkie i jednocześnie sycące. Korzystając z tego, że trwa jeszcze sezon na szparagi to właśnie je wykorzystałam jako główny składnik. Chrupiące grzanki i odrobina koziego sera podkreśla smak zupy 🙂 

Składniki:

  •  2 pęczki szparagów
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 ziemniak
  •  2 marchewki
  •  700 ml wody
  •  2 łyżki masła
  •  2 liscie laurowe
  •  3 ziela angielskie
  •  Pieprz ziarnisty
  •  kilka listków świeżej bazylii
  •  szczypta trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  •  200 ml śmietanki 30%
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  1 łyżeczka suszonej bazylii
  •  sól, pieprz
  •  kozi ser
  • grzanki
  •  natka pietruszki

Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Marchewki, ziemniaka oraz czosnek obieramy. Warzywa kroimy na małe kawałki.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy na nim szparagi z dodatkiem posiekanego czosnku przez ok 3-4 min. Po tym czasie dodajemy marchewki i ziemniaka. Zalewamy wodą, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem, świeżą bazylią oraz trawą cytrynową i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.

Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy ziela angielskie oraz liście laurowe i blendujemy wszystko na gładki krem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy papryką, suszoną bazylią solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy grzankami, odrobiną koziego sera oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 

Dodaj komentarz