Kremowa zupa z dyni

Zdecydowanie jest to moja ulubiona jesienna zupa – no zaraz po grzybowej 🙂 Niezwykle aromatyczna, sycąca ale też bardzo delikatna.

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 kg dyni
  • 1,3 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • curry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa

Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z dyni pozbywamy się miąższu z pestkami, obieramy ją ze skórki i również kroimy w kostkę. 

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej przez chwilę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię i obsmażamy wszystko jeszcze przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 2 łyżeczki curry i gotujemy ok 20 min aż warzywa będą miękkie.

Zupę zestawiamy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze odrobiną curry. 

Podajemy np. ze słonecznikiem i grzankami. 

Dodaj komentarz