
Kremowa zupa z dyni
Zdecydowanie jest to moja ulubiona jesienna zupa – no zaraz po grzybowej 🙂 Niezwykle aromatyczna, sycąca ale też bardzo delikatna.
Składniki:
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 0,5 kg dyni
- 1,3 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- curry
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- oliwa
Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z dyni pozbywamy się miąższu z pestkami, obieramy ją ze skórki i również kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej przez chwilę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię i obsmażamy wszystko jeszcze przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 2 łyżeczki curry i gotujemy ok 20 min aż warzywa będą miękkie.
Zupę zestawiamy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze odrobiną curry.
Podajemy np. ze słonecznikiem i grzankami.

