Kurczak w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na pyszny i dość szybki w wykonaniu obiad, w którym główną rolę odgrywają filety z kurczaka. Połączyłam je z pysznym sosem pełnym słonecznych suszonych pomidorów, pieczarek i liści szpinaku, który idealnie się z nimi komponuje. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie ryż lub pieczone ziemniaki.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 9 szt pomidorów suszonych
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 180 g pieczarek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 45 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka myjemy, obieramy z błonek i każdy z nich przekrajamy wzdłuż na 2 części. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej kurczaka z każdej strony. Odkładamy go na talerz.

Na patelni po kurczaku rozgrzewamy masło i smażymy przez chwilę cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy aż nie odparuje z nich woda. Następnie dokładamy pokrojone w paski suszone pomidory i dalej smażymy wszystko przez ok. 2 min.

Zalewamy śmietanką, dodajemy liście szpinaku i czekamy aż „zwiędną”. Następnie wsypujemy parmezan. Gotujemy na małym ogniu aż ser rozpuści się w sosie. Mąkę mieszamy dokładnie z łyżką wody i wlewamy do sosu aby go zagęścić. Możemy także pominąć ten krok, jeżeli chcemy aby nasz sos miał rzadszą konsystencję. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. 

Piersi z kurczaka wkładamy do sosu i gotujemy razem przez 10 min. Podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub makaronem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz