Kurczak ze szparagami w sosie curry z dodatkiem ziemniaków hasselback

Oto przepis na obiad dla wymagających 🙂 Połączenie kurczaka, delikatnych szparagów i ostrego sosu curry jest obłędne. Do tego pieczone ziemniaczki hasselback.

Wbrew pozorom danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, jedynie należy uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia ziemniaków. Zawsze możemy zastąpić je zwykłymi tłuczonymi lub frytkami 🙂 Jeżeli sos będzie dla Was za ostry dodajcie mniej pasty curry.

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 30 g żółtej pasty curry
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Przekrajamy wzdłuż na pół a następnie powstałe fileciki jeszcze na pół. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i obsmażamy na niej kurczaka z każdej strony a następnie odkładamy na talerz. 

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na ok 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości. Podsmażamy na patelni po kurczaku przez ok 3 min dodając dodatkowo 1 łyżkę masła. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pastę curry i gotujemy przez ok 4 min. 

Po tym czasie wlewamy śmietankę i dodajemy sok z cytryny, natkę pietruszki, cukier a także doprawiamy solą. Do sosu wkładamy fileciki z kurczaka i gotujemy je w sosie ok. 10 min. 

Ziemniaki hasselback:

  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • o,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól

Ziemniaki pozostawiamy w skórce (ważne aby wybrać młode ziemniaki lub te przeznaczone do pieczenia o cienkiej skórce). Myjemy je i osuszamy. Następnie nacinamy co kilka milimetrów do 3/4 głębokości ziemniaka uważając aby nie przeciąć ich na pół. 

Masło roztapiamy i dodajemy do niego paprykę oraz zioła. Smarujemy nim dokładnie każdego ziemniaka, solimy i pieczemy je w nastawionym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 40 min. Następnie wyciągamy ziemniaki, smarujemy je ponownie przygotowanym masłem i dopiekamy jeszcze przez ok 15 min.

*czas pieczenia ziemniaków uzależniony jest od ich wielkości. Małe będą piekły się krócej, większe musimy zostawić w piekarniku na dłużej. Najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już upieczone wbijając widelec od dołu. Powinien miękko wejść w ziemniaka.

Smacznego! 

Dodaj komentarz