Leczo z chorizo i pieczarkami

Jak tylko dostanę lub kupię cukinię od razu mam na nią pomysł – leczo 🙂 Uwielbiam to danie. Rozgrzewa, syci i doskonale smakuje. W tym przepisie zamiast standardowej kiełbasy użyłam chorizo a smak wzbogaciłam pieczarkami, które uważam pasują do niego idealnie. 

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 duża papryka
  • 2 pomidory
  • 100 g chorizo
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy również posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojone na plasterki chorizo i smażymy przez kilka minut.

Pieczarki myjemy i kroimy w dość duże plasterki. Dodajemy do chorizo z cebulą i smażymy aż nie odparuje z nich woda. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Następnie kroimy je na małą kostkę. Tak samo paprykę oraz cukinią. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy paprykami, bazylią, solą, pieprzem i smażymy ok 6 min. 

Następnie dolewamy passatę, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu.

Podajemy z pieczywem.

 

Dodaj komentarz