Makaron z cukinią i pieczonym sandaczem

Bardzo ciekawe połączenie smaków. Jeżeli znudziły wam się klasyczne filety rybne w panierce, połączcie je z makaronem i warzywami w kremowym sosie a wyjdzie cudowne, aromatyczne danie. 

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 340 g makaronu (spaghetti, bavette, penne)
  • 2 duże filety z sandacza (lub innej białej ryby)
  • 1 cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml śmietanki 30%
  • świeża bazylia
  • oliwa
  • pieprz cytrynowy, sól

Filety smarujemy oliwą, posypujemy dużą ilością pieprzu cytrynowego oraz kilkoma posiekanymi listkami świeżej bazylii. Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, po chwili dodajemy także posiekany czosnek. Cukinię kroimy również na małe kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy ok 5-6 min aż lekko zmięknie. 

Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i dusimy całość przez kolejne 4 minuty. Zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz posiekanymi listkami bazylii. 

Połowę mięsa z ryby rozdrabniamy na kawałki (sprawdzając czy nie ma ości) i dodajemy do sosu. Następnie wkładamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. 

Resztę ryby dzielimy na większe kawałki i układamy na górze makaronu. Posypujemy kawałkami parmezanu. 

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz