Makaron z krewetkami i kukurydzą

Jestem ciekawa czy jedliście już makaron w takim połączeniu 🙂 Krewetki, kukurydza, czosnek i sos śmietanowy tworzą w tym daniu pyszną kompozycję. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂 

Ilość: 3 porcje

Składniki

  • 30 szt krewetek
  • 200 g makaronu fusilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 80 g kukurydzy
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0.5 łyżeczki chilli
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz

Krewetki myjemy i osuszamy. Doprawiamy je chilli oraz solą i pieprzem. Odstawiamy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i przesmażamy ok 2 min. Następnie dodajemy krewetki i obsmażamy je z każdej strony po ok. 1 minucie. Dolewamy sok z cytryny. 

Krewetki i kukurydzę zalewamy winem i czekamy aż odparuje. 

W miseczce mieszamy śmietankę, żółtko oraz parmezan. Doprawiamy pieprzem i odrobinką soli. Wlewamy na patelnię i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Na końcu wrzucamy natkę pietruszki i wsypujemy ugotowany makaron.

Dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz