Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Jeden z moich ulubionych makaronów 🙂 Grzyby idealnie łączą się w tym daniu ze śmietaną i parmezanem, tworząc przepyszny w połączeniu z makaronem przepis.

Ilość porcji: 4

  • 400 g makaronu bavette (lub inny)
  •  400 g prawdziwków
  •  1 mała cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  400 ml śmietanki 30%
  •  150 ml białego wina
  •  0.5 szklanki tartego parmezanu
  •  natka pietruszki
  •  masło klarowane
  •  sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula będzie szklista dodajemy pokrojone grzyby i smażymy aż zrobią się rumiane. 
Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy śmietanki i parmezan i gotujemy na małym ogniu przez ok 5 min aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wsypujemy ok 1 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem. 
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz