Omlet cesarski na mleczku kokosowym // Austrian omlette on coconut milk

Recipe in english —> below

Ilość porcji: 2

Składniki:

OMLET:

  • 2 jajka
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 20 g erytrytolu
  • 100 ml mleka migdałowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 15 g masła

SOS JAGODOWY:

  • 100 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • kilka kropel soku z cytryny

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W drugiej misce do żółtek dodajemy mleczko kokosowe, erytrytol, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Miksujemy a następnie dosypujemy obie mąki. Miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy je delikatnie łyżką aby ciasto wyszło puszyste.

Na patelni roztapiamy masło i wlewamy ciasto . Smażymy pod przykryciem na małym ogniu aż dół będzie ładnie ścięty i złocisty oraz góra ciasta też delikatnie się zetnie. Następnie za pomocą łopatki odwracamy omlet po kawałku (będzie się lekko rozpadał). Mają wyjść nam poszarpane kawałki. Dopiekamy go kilka minut zwiększając ogień i przewracając kawałki omleta od czasu do czasu.

Do niewielkiego rondelka wsypujemy jagody, dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu aż jagody zaczną się rozpadać. Blendujemy.

Omlet wykładamy na talerz i polewamy sosem jagodowym.

Wartość kaloryczna: 455 kcal/porcję

Servings: 2

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 150 g coconut milk
  • 20 g erythritol
  • 100 ml almond milk
  • few drops of vanilla extract
  • 30 g almond flour
  • 20 g coconut flour
  • 15 g butter

BLUEBERRY SAUCE:

  • 100 g blueberries
  • 3 spoons of water
  • 1 teaspoon of erythritol
  • few drops of lemon juice

Separate the whites from the yolks and beat them to a stiff foam. In second bowl, add coconut milk, erythritol, almond milk and vanilla extract to the yolks. Mix it and add flours. Mix again until will be smooth. Then add whipped foam and mix all gently with a spoon to make the dough fluffy.

On frying pan melt the butter and after that pour the dough. Fry covered, on low heat until the bottom is nicely baked and golden, and the top of the cake is also slightly baked. Then with spatula, turn the omelette piece by piece. We have to get a torn pieces. Fry it for a few minutes, increasing the heat and turning the omelette pieces from time to time.

To a small pot put blueberries, add water, sugar and lemon juice. Boil and keep on the fire until the blueberries start to fall apart. Blend it.

Put the omelette on a plate and pour over the blueberry sauce.

Calories: 455 kcal / serving

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.