Penne w sosie serowym z kurczakiem zapiekane z pomidorkami i mozzarellą

Danie to powstało podczas tzw. „czyszczenia lodówki 🙂 Jest to coś dla fanów makaronów i zapiekanek 🙂 Penne idealnie łączy się z kremowym sosem serowym i aromatycznym kurczakiem. Charakteru zapiekance nadają pieczone pomidorki koktajlowe oraz roztopiona mozzarella. 

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera lazur zielonego
  • 200g śmietany 18%
  • 5 szt suszonych pomidorów
  • 6 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 ml wody
  • przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia


Makaron penne gotujemy al dente. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Przesmażamy go na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem wszystkich przypraw. Po kilku minutach dodajemy śmietanę oraz pokrojony ser. Kiedy się rozpuści dolewamy wodę, pokrojone w paski suszone pomidory i mieszamy.

Makaron odcedzamy i przekładamy do wysmarowanej oliwą formy. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na górze układamy połówki pomidorków koktajlowych i poszarpaną mozzarellę. Zapiekamy przez 10 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. 

 

Dodaj komentarz