Penne z klopsikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

Cudowne aromatyczne klopsiki zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem pieczarek i pomidorków koktajlowych podane z makaronem. Pyszny i szybki obiad 😀 

Ilość: 4 porcje

Składniki:

Sos:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 6-7 szt pieczarek
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 100 ml wody
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • sól, pieprz

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy Adobo (jeżeli nie mamy wymieszajmy po szczypcie: granulowaną cebulę, pieprz, kumin, oregano, chili, cynamon – tak aby wyszły 2 łyżeczki przyprawy)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente.

W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Formujemy malutkie pulpeciki – powinno ich wyjść ok. 24 sztuki. Następnie obsmażamy je na niewielkiej ilości oleju aż będą rumiane. Odkładamy na talerz.

Na patelni po pulpecikach przesmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone w większe kawałki pieczarki i smażymy aż odparuje z nich woda. Dodajemy przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po ok. 3 minutach aż z pomidorków puści sok zalewamy wodą i gotujemy 1 minutę. Dodajemy passatę oraz śmietanę. Przyprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i natką pietruszki. Wkładamy klopsiki i gotujemy w sosie na małym ogniu 10 minut. 

Podajemy z makaronem. Możemy także posypać danie parmezanem, co szczerze polecam 🙂 Smacznego 🙂 

 

 

Dodaj komentarz