Perfekcyjna włoska pizza // Perfect Italian pizza

Recipe in english —-> below

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 800 g mąki typu „00”
  • 25 g soli
  • 1 g drożdży
  • 10 g cukru
  • 25 g oliwy z oliwek

Do miski wsypujemy połowę mąki. Sól rozpuszczamy w wodzie i dolewamy z boku mąki. Drożdże rozcieramy w rękach i posypujemy nimi mąkę z drugiego boku, tak aby nie miały od razu kontaktu z wodą. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto łącząc na początku mąkę z wodą. Cukier dodajemy po chwili, prawie na samym końcu jak ciasto będzie nadal „ciapowate” ale już względnie połączone.

Na końcu dodajemy drugą połowę mąki. Kiedy ciasto będzie już zwarte i ciągnące oprószamy ręce mąką i wyciągamy je na stolnicę. Rozgniatamy je ruchem posuwistym ruchem od dołu do góry na posypanej lekko mąką stolnicy. Zagniatamy ok 20 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub miską i zostawiamy na ok 20 minut.

Następnie ciasto kroimy na kawałki po ok 230-250g. Robimy z każdej części ładne kulki, kulając ciasto po stolnicy. Kulki układamy w naczyniu lub formie, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.

Przed pieczeniem ciasto wyciągamy odpowiednio wcześnie z lodówki i ocieplamy w temperaturze pokojowej przez ok 6h. Po tym czasie wyjmujemy pojedynczo kulki ciasta , każdą z nich rozpłaszczamy dłonią i zaczynamy formować pizzę. Nie używamy do tego wałka! Góra ciasta ma pozostać górą a dół dołem. Dłonie podsypujemy mąką kładziemy na środek ciasta i rozłożonymi palcami rozciągamy ciasto kilka razy do góry i na prawo następnie obracamy je i ponownie rozciągamy do góry i na prawo. Odwracamy ponownie. Powinny nam wyjść ładne brzegi a ciasto na środku być rozpłaszczone. Środek ciasta możemy rozklepać uderzając nim po otwartych dłoniach.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką drewnianą łopatkę do pizzy. Możemy ją jeszcze delikatnie porozciągać i nadać kształt. Nakładamy sos i dodatki (składniki na sos poniżej). Mozzarellę w kulce rwiemy na małe kawałki lub kroimy w paski (nigdy nie trzemy na tarce). Polewamy odrobiną oliwy na środku.

Piekarnik powinien być nagrzany do maksymalnej temperatury min. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewamy w nim kamień do pieczenia pizzy na samej górze tuż pod górnym grillem. Pizzę szybkim ruchem przekładamy na nagrzany kamień i pieczemy na samej górze piekarnika przez ok 5-6 minut z włączoną funkcją górnej grzałki.

Idealna włoska pizza gotowa!

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 g soli na każde 100 g pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Kilka listków świeżej bazylii

Pomidory pelati rozgniatamy w rękach. Dodajemy sól, oliwę oraz porwane listki bazylii. Sosu nie gotujemy – tylko mieszamy wszystkie składniki.

Ingredients:

  • 500 ml of water
  • 800 g of „00” flour
  • 25 g of salt
  • 1 g of yeast
  • 10 g of sugar
  • 25 g of olive oil

Pour half of the flour into the bowl. Dissolve salt in water and pour it on the side of the flour. Rub the yeast in your hands and sprinkle them with flour on the other side so that they do not come into contact with the water immediately. We slowly start kneading the dough, combining the flour with water at the beginning. We add sugar after a while, almost at the very end, as the dough will still be „pasty” but already relatively combined. Finally, add the second half of the flour. When the dough is firm and pulling, sprinkle the flour on your hands and take it out onto the pastry board.

Crush them in a sliding motion from bottom to top on a lightly floured board. Knead for about 20 minutes until the dough is smooth and elastic. Cover with a cloth or bowl and leave for about 20 minutes. Then, cut the dough into pieces of about 230-250g. We make nice balls of each piece by rolling the dough on the board. Arrange the balls in a dish or form, cover them with cling film, and put them in the fridge for 24 hours.

 Before baking, take the dough out of the refrigerator early and warm it up at room temperature for about 6 hours. After this time, take out the dough balls one at a time, flatten each of them with your hand and start to form a pizza. We do not use a roller for this! The top of the cake is to remain the top and the bottom of the bottom. Sprinkle flour on your hands, put it in the center of the dough, and with your fingers spread out, stretch the dough up and to the right several times, then turn it and stretch it up and to the right again. We turn over again. Nice edges should come out and the dough in the middle should be flat. We can pat the center of the cake by hitting it on our open hands.

Put the dough on a wooden pizza spatula sprinkled with flour. We can stretch it gently and shape it. We put the sauce and additions (ingredients for the sauce below). We tear the mozzarella in a ball into small pieces or cut it into strips (never grate it). Pour a little olive oil in the middle. The oven should be heated to a maximum temperature of min. 250 degrees. At the same time, heat the pizza stone in it at the very top, just below the top grill. Quickly translate the pizza onto the heated stone and bake it at the very top of the oven for about 5-6 minutes with the upper heater functioning on.

The perfect Italian pizza is ready!

Sauce:

  • 1 can of pelati tomatoes
  • 1 g of salt for every 100 g of tomatoes
  • 1 teaspoon of olive oil
  • A few leaves of fresh basil

Crush the tomatoes in your hands. Add salt, olive oil, and torn basil leaves. We do not cook the sauce – we only mix all the ingredients.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.