Pieczona kaczka z prażonymi jabłkami

Jak dla mnie to idealny niedzielny obiad. Aromatyczna kaczka wypełniona mięciutkimi, słodkimi jabłkami podbije wasze kubki smakowe. Jako dodatki do obiadu spiszą się idealnie kluseczki śląskie lub pieczone ziemniaki a także czerwona kapusta czy buraczki. 

Składniki:

  • 2 kg tuszy kaczki 
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy. 

Masło z miodem roztapiamy i mieszamy z przyprawami. Nacieramy dokładnie kaczkę powstałą marynatą i odstawiamy przykrytą na minimum 2h. 

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka. Zalewamy miodem i posypujemy cukrem. Smażymy je przez ok. 5 minut. Następnie jak ostygną nadziewamy nimi kaczkę. 

Wykałaczkami spinamy delikatnie otwory kaczki aby nadzienie z niej nie wypłynęło. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. 

Kaczkę przed włożeniem do piekarnika smarujemy jeszcze delikatnie łyżką roztopionego masła. Wkładamy do piekarnika bez przykrycia na 25 minut. 

Następnie wyciągamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i podlewamy kaczkę odrobiną białego wina. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 2h. W międzyczasie po ok. 1 h wyjmujemy ją ponownie i podlewamy wytopionym z kaczki tłuszczem oraz winem. 

Podajemy z kluseczkami lub pieczonymi ziemniaczkami a także surówką z czerwonej kapusty bądź buraczkami. 

Smacznego 🙂 

 

Dodaj komentarz