Pieczone szparagi // Baked asparagus

Recipe in english –> below

  • 200 g szparagów
  • kilka plasterków szynki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • płatki chilli
  • parmezan

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Umieszczamy szparagi w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką. Doprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chilli.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) lub 220 stopni (bez termoobiegu) przez około 11 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy startym na małych oczkach parmezanem.

Smacznego!

  • 200 g of asparagus
  • a few slices of ham
  • olive oil
  • salt pepper
  • chili flakes
  • parmesan cheese

Wash the asparagus and break off the woody ends (they will break themselves in the right place).

Put the asparagus in an ovenproof dish. Pour olive oil over it and sprinkle with diced ham. Season with salt, pepper and chili flakes.

Bake in an oven preheated to 200 degrees (hot air) or 220 degrees (no hot air) for about 11 minutes.

After removing from the oven, sprinkle with parmesan cheese grated on small eyes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.