Pieczony naleśnik – Dutch Baby

Bardzo szybki w przygotowaniu i cudowny w smaku 🙂 Delikatny, puszysty z dużą ilością świeżych owoców. Będzie doskonałym pomysłem na romantyczne śniadanie lub smaczny deser. 

Z podanych proporcji przygotujecie naleśnik w małej formie o średnicy ok. 21 x 17 cm. Będzie on idealny dla dwóch osób na mniejsze śniadanie lub dla jednej na większy poranny głód. Jeżeli potrzebujecie większą ilość porcji – zróbcie z podwójnej ilości składników w większym naczyniu do zapiekania lub żeliwnej patelni, którą można wstawić do piekarnika 🙂 

  • 20 g masła
  • 80 g mąki pszennej 
  • 150 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • owoce
  • cukier puder

Do żaroodpornej formy wkładamy masło i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy go do 180 stopni z formą w środku.

W międzyczasie w misce mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukier i aromat za pomocą miksera lub rózgi. 

Kiedy piekarnik i naczynie będą nagrzane, wyciągamy je i wlewamy do niego ciasto naleśnikowe. Zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min aż brzegi ciasta urosną i będą rumiane.

Dekorujemy na górze owocami i posypujemy cukrem pudrem.  

Dodaj komentarz