Pieczony naleśnik z karmelizowanymi jabłkami

Kolejna pyszna wersja tego naleśnika 🙂 Tym razem przygotowałam go z karmelizowanymi jabłkami, przez co danie idealnie wpisało się w jesienną pogodę za oknem. Zakochacie się w tym daniu <3 

Składniki:

  •  20 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżka brązowego cukru


Jabłka obieramy i kroimy w małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, dodajemy jabłka i smażymy przez kilka minut aż zmiękną.

Do żaroodpornej formy wkładamy masło i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy go do 180 stopni z formą w środku.
W międzyczasie w misce mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukier i aromat za pomocą miksera lub rózgi. 
Kiedy piekarnik i naczynie będą nagrzane, wyciągamy je i wlewamy do niego ciasto naleśnikowe. Zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min aż brzegi ciasta urosną i będą rumiane.

Na górę naleśnika wykładamy jabłka i posypujemy migdałami.

Smacznego ❤❤

Dodaj komentarz