Pierogi leniwe z sosem jogurtowo-jagodowym

Pierogi leniwe kocham w klasycznej wersji, czyli polane masłem i posypane cukrem z cynamonem. Tym razem postanowiłam jednak je troszkę odmienić i zrobić lżejszą wersję. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, nie dodałam masła do ciasta a sos zrobiłam z jogurtu naturalnego. Wyszło bardzo smacznie 🙂 

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g twarogu chudego
  • 2 jajka
  • ok. 230 g mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli

Sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek jagód
  • 1,5 łyżki cukru

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka i sól. Ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto, ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli potrzebujemy możemy dodać trochę więcej mąki niż jest w opisie. 

Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej z nich robimy wałeczek o grubości ok. 4 cm a następnie rozpłaszczamy go delikatnie nożem. Kroimy na 3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min od wypłynięcia.

Jogurt naturalny mieszamy z jagodami (lekko je ugniatając) i cukrem.

Ugotowane pierogi polewamy sosem jogurtowo-jagodowym. Możemy je także jeszcze dosłodzić do smaku po górze. 

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz