Pizza z krewetkami i sosem śmietanowym

Dzięki zamianie sosu pomidorowego na śmietanowy, pizza z pewnością zaskoczy was smakiem. Idealnie komponuje się on właśnie z krewetkami i różnymi rodzajami serów. Będzie także pasować doskonale do grzybów. Jeżeli lubicie smak owoców morza, koniecznie zróbcie pizzę z tego przepisu!

Poniżej przypominam proporcje na 2 pizze o średnicy ok 30 cm. Ja dzisiaj użyłam ciasta, które zostało mi po ostatnim przygotowaniu pizzy. Zrobiłam z niego kulę, zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Pamiętajcie o tym gdy zostanie wam kiedyś gotowe ciasto 🙂 Wystarczy rozmrozić go kilka godzin wcześniej i gotowe 🙂 Pizza wychodzi tak samo pyszna, może mieć tylko bardziej chrupiące brzegi.

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • krewetki
  • ser camembert
  • ser lazur błękitny
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 kulka świeżej mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia

Sos śmietanowy:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Do połowy szklanki ciepłej wody pokruszyć drożdże i dodać cukier (resztę wody utrzymać w cieple i zostawić na później). Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże nie zaczną się pienić. 

Następnie dodać do mąki i wymieszać wszystko łyżką. Wlać pozostałą ilość wody oraz oliwę i zagnieść ciasto. Powinniśmy wyrabiać je kilka minut aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło nam się do rąk. W razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką i ugniatać dalej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do podwojenia swojej objętości.

W międzyczasie przygotować sos oraz składniki. Krewetki umyć i obrać z ogonków, mozzarellę porwać w rękach na małe kawałki a resztę serów pokroić na małe kawałeczki. Pomidorki przekroić na ćwiartki.

Aby przygotować sos:

W rondelku rozpuścić masło. Wsypać do niego mąkę i wymieszać aż powstanie gładka zasmażka, zalać wymieszaną z wodą śmietanką i gotować chwilkę na małym ogniu. Wycisnąć do sosu ząbek czosnku i doprawić solą oraz pieprzem.

Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i podzielić na 2 części. Każdą z nich powyrabiać chwilę i uformować na kształt pizzy. Blaszki na pizze wysmarować oliwą i położyć na nich ciasto. Zostawić na czas nagrzania się piekarnika aby trochę podrosło na blaszce.

Posmarować sosem i wyłożyć składniki w kolejności: ser tarty, krewetki, ser camembert i lazur, pomidorki, świeża mozzarella oraz listki bazylii. Piec przez ok 12-15 min w nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu) piekarniku aż boki pizzy nie będą rumiane. 

Dodaj komentarz