Pizza z salami i pieczarkami

Uwielbiam pizzę jak chyba większość osób 🙂 Mam swoje ulubione pizzerie w miejscowości, w której mieszkam jednak czasami dla odmiany lubię przygotować ją także u siebie w domu. Dzisiaj postawiłam na sprawdzone dodatki w postaci salami oraz pieczarek i wyszło pysznie 🙂 Ciasto jest bardzo puszyste i mięciutkie – polecam więc szczególnie osobom gustującym w pizzy na grubszym cieście.

Z ciasta podanego w przepisie wychodzą 2 pizze o średnicy ok 30 cm.

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • salami
  • pieczarki
  • świeża bazylia
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 kulka świeżej mozzarelli

Przepis na sos pomidorowy znajdziecie tutaj

 

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Do połowy szklanki ciepłej wody pokruszyć drożdże i dodać cukier (resztę wody utrzymać w cieple i zostawić na później). Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże nie zaczną się pienić. 

Następnie dodać do mąki i wymieszać wszystko łyżką. Wlać pozostałą ilość wody oraz oliwę i zagnieść ciasto. Powinniśmy wyrabiać je kilka minut aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło nam się do rąk. W razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką i ugniatać dalej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do podwojenia swojej objętości.

W międzyczasie przygotować sos oraz składniki. Pieczarki przesmażyć na patelni, mozzarellę porwać w rękach na małe kawałki. 

Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i podzielić na 2 części. Każdą z nich powyrabiać chwilę i uformować na kształt pizzy. Blaszki na pizze wysmarować oliwą i położyć na nich ciasto. Zostawić na czas nagrzania się piekarnika aby trochę podrosło na blaszce.

Posmarować sosem i wyłożyć składniki w kolejności: ser tarty, salami, pieczarki, świeża mozzarella oraz listki bazylii. Piec przez ok 15 min w nagrzanym do 250 stopni (bez termoobiegu) piekarniku aż boki pizzy nie będą rumiane. 

Przed podaniem posypać dodatkowo świeżą bazylią.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz