Placki ziemniaczane z marchewką i sosem grzybowym

Kocham placki ziemniaczane. Moje ulubione to te podane właśnie z sosem grzybowym. Dzisiaj postanowiłam dodać do nich marchewkę oraz kurkumę dzięki czemu wyszły chrupiące, aromatyczne i miały piękny kolor. Koniecznie wypróbujcie 😁

Ilość: ok 14 sztuk

Składniki:

Placki:
800g ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz

Warzywa trzemy na tarce o małych oczkach. Odlewamy z nich nadmiar wody. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę, kurkumę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko i smażymy na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru.

Sos grzybowy:
400 g grzybów
1 łyżka masła
1 łyżeczka cebuli granulowanej
330 ml śmietanki 30%
1 duża łyżeczka serka mascarpone
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
Sól, pieprz

Grzyby podsmażamy przez ok 7-10 min na maśle z dodatkiem cebuli granulowanej. Zalewamy śmietanką i dodajemy serek mascarpone. Gdy się rozpuści doprawiamy solą i pieprzem oraz pietruszką.

Smacznego ❤❤❤

Dodaj komentarz