Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym

Delikatne polędwiczki w kremowym sosie paprykowym sprawdzą się doskonale na obiad zarówno w tygodniu jak i w weekend. Przygotowuje się je dość szybko a smak jest…nieziemski 🙂 Idealnym dodatkiem będą tutaj tłuczone lub pieczone ziemniaki, makaron a także ryż. 

Ilość porcji: 3-4

Składniki: 

  • duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe papryki czerwone
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżki mąki
  • masło
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Polędwiczkę obieramy z błonek. Myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem a następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z każdej strony. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem przez ok. 2 min z każdej strony i odkładamy na talerz.

Cebulę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w malutką kosteczkę. Na patelni po polędwiczkach obsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i paprykę. Doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Smażymy dalej wszystko razem przez 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz po chwili mąkę i mieszamy.

Składniki na patelni zalewamy bulionem i gotujemy w nim przez 2 min. Po tym czasie dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Do sosu wkładamy podsmażone polędwiczki i gotujemy w nim przez 5 min na małym ogniu. 

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz surówką.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz