Pomidorowa zupa z bazylią i szpinakowym tortellini

Cudowna, kremowa zupa która łączy w sobie cechy klasycznej pomidorowej zupy z odrobiną włoskich smaków. Przygotowuje się ją bardzo szybko więc jej ugotowanie nie sprawi kłopotu nawet kiedy wracamy głodni i zmęczeni do domu po pracy. Efekt końcowy jest pyszny 🙂

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 g tortellini szpinakowego
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Podsmażamy ją chwilę na oliwie a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy wszystko razem przez ok 5 min.

Po tym czasie zalewamy marchewkę z cebulą i czosnkiem bulionem i gotujemy 10 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 min. Do zupy wrzucamy surowe tortellini i gotujemy w niej wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 8 min). 

Kiedy tortellini są już miękkie do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy świeżą bazylią, suszoną bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy parmezanem. 

Dodaj komentarz