Pulpeciki w sosie curry z kuskusem perłowym

Jeżeli lubicie mięsne pulpeciki zanurzone w aromatycznym sosie koniecznie wypróbujcie ten przepis! Sos curry jest dość pikantny, wyrazisty i idealnie komponuje się z mięsem i kuskusem. Mleczko kokosowe nadaje mu delikatności i orientalnego smaku.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 30 g żółtej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/4 limonki
  • 200 g kuskusu perłowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, kolendrę, paprykę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Zagniatamy i formujemy średniej wielkości pulpeciki. Powinno ich wyjść ok 14 sztuk.

Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy na niej pulpeciki przez kilka minut, obracając je tak aby były równomiernie przyrumienione z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Kiedy cebula będzie szklista wlewamy bulion, dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki i gotujemy w sosie na średnim ogniu ok 10 min.

Podajemy z ugotowanym kuskusem perłowym lub jeżeli wolimy z ryżem albo ziemniakami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz