Racuszki jogurtowe z owocami

Gotowy przepis na to aby smacznie zacząć dzień 🙂 Mięciutkie i pachnące racuszki jogurtowe z pewnością przypadną wam do gustu. Są idealną propozycją śniadaniową kiedy chcecie zrobić niespodziankę o poranku najbliższej osobie 🙂

Ilość: 10 sztuk

Składniki: 

  • 140 g serka waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

W misce mieszamy serek z jogurtem, jajkiem, cukrem, mlekiem i aromatem. Do masy dodajemy mąkę, proszek i budyń i za pomocą łyżki dalej mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy ją na kilka minut.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i kiedy będzie już dobrze nagrzany nakładamy po dużej łyżce masy, rozpłaszczając ją aby racuszki nie były za grube i zdążyły się upiec w środku. Smażymy na niezbyt dużym ogniu na złoto pod przykryciem kilka minut, w międzyczasie je obracając.

Przed podaniem polewamy syropem klonowym, posypujemy cukrem pudrem i owocami. Smacznego ❤

Dodaj komentarz