Recipe in english —-> below
Składniki:
- chleb tostowy
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- cukier
- cynamon
- nutella lub sos czekoladowy
Z chleba tostowego wykrajamy za jednym razem środek w kształcie kwadratu. Następnie zaczynamy zawijać skórkę w kształt ślimaka i spinamy całość za pomocą długiego patyczka. Powinno nam wyjść coś na kształt lizaka.
W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka oraz aromatu. Na talerz wysypujemy cukier z cynamonem i łączymy oba składniki.
Ślimaczki moczymy w cieście a następnie obtaczamy delikatnie w mieszance cukru i cynamonu. Pieczemy przez kilka minut w tosterze (lub jeżeli nie mamy możemy użyć patelni wysmarowanej masłem).
Posypujemy cukrem pudrem i polewamy nutellą lub sosem czekoladowym.
Smacznego!
*wykrojonych środków z chleba tostowego nie wyrzucajmy, tylko zróbmy z nich pyszne grzanki do zupy lub sałatki



Ingredients:
- toasted bread
- 2 eggs
- 100 ml milk
- a few drops of vanilla extract
- sugar
- cinnamon
- nutella or chocolate souce
Cut a square-shaped center from the toasted bread at one time. Then we start to wrap the bread skin in the shape of a snail and fasten the whole thing with a long stick. We should have something like a lollipop.
In a bowl, beat the eggs with milk and vanilla extract. Pour sugar and cinnamon onto a plate and combine both ingredients.
Soak rolls in batter and then gently coat them in a mixture of sugar and cinnamon. Bake a few minutes in a toaster (or if we don’t have to, we can use a buttered pan).
Sprinkle with powdered sugar and pour by Nutella or chocolate sauce.
Enjoy your meal!
* do not throw away the rest of the toasted bread, but make delicious croutons for soup or salad