Słodkie francuskie ślimaczki // Sweet french rolls

Recipe in english —-> below

Składniki:

  • chleb tostowy
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier
  • cynamon
  • nutella lub sos czekoladowy

Z chleba tostowego wykrajamy za jednym razem środek w kształcie kwadratu. Następnie zaczynamy zawijać skórkę w kształt ślimaka i spinamy całość za pomocą długiego patyczka. Powinno nam wyjść coś na kształt lizaka.

W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka oraz aromatu. Na talerz wysypujemy cukier z cynamonem i łączymy oba składniki.

Ślimaczki moczymy w cieście a następnie obtaczamy delikatnie w mieszance cukru i cynamonu. Pieczemy przez kilka minut w tosterze (lub jeżeli nie mamy możemy użyć patelni wysmarowanej masłem).

Posypujemy cukrem pudrem i polewamy nutellą lub sosem czekoladowym.

Smacznego!

*wykrojonych środków z chleba tostowego nie wyrzucajmy, tylko zróbmy z nich pyszne grzanki do zupy lub sałatki

Ingredients:

  • toasted bread
  • 2 eggs
  • 100 ml milk
  • a few drops of vanilla extract
  • sugar
  • cinnamon
  • nutella or chocolate souce

Cut a square-shaped center from the toasted bread at one time. Then we start to wrap the bread skin in the shape of a snail and fasten the whole thing with a long stick. We should have something like a lollipop.

In a bowl, beat the eggs with milk and vanilla extract. Pour sugar and cinnamon onto a plate and combine both ingredients.

Soak rolls in batter and then gently coat them in a mixture of sugar and cinnamon. Bake a few minutes in a toaster (or if we don’t have to, we can use a buttered pan).

Sprinkle with powdered sugar and pour by Nutella or chocolate sauce.

Enjoy your meal!

* do not throw away the rest of the toasted bread, but make delicious croutons for soup or salad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *