Śniadaniowe burrito

Rewelacyjny pomysł na dobry początek dnia 🙂 To burrito zasmakuje wszystkim! Jest bardzo smaczne i pożywne. Jego ogromną zaletą jest też to, iż można zrobić więcej sztuk i je zamrozić. Pyszne śniadanie mamy wtedy zawsze na wyciągnięcie ręki.

Ilość: 4 sztuki

Składniki: 

  • 4 tortille
  • 5 jajek
  • 50 g szynki
  • 100 g mozzarelli
  • ok. 4-5 szt pieczarek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 szt pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka masła

W miseczce mieszamy 3 łyżki jogurtu naturalnego z natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki tymianku aż odparuje z nich woda i będą rumiane. 

Ser mozzarella ścieramy na tarce, pomidorki kroimy w kostkę. 

Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy. Dodajemy do nich 2 łyżki jogurtu oraz pokrojone w kostkę plasterki szynki. Doprawiamy solą i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Na patelni rozgrzewamy masło i przelewamy masę jajeczną. Smażymy z niej jajecznicę. 

Zaczynamy składać burrito. Środek każdej tortilli smarujemy jogurtem z natką pietruszki. Na sos wykładamy 2 duże łyżki jajecznicy z szynką, następnie łyżkę pieczarek, posypujemy mozzarellą i pomidorkami. Zawijamy tortillę zakładając ją na składniki. Następnie zawijamy boki pod siebie i zwijamy do końca. Tortilla powinna być ładnie złożona tak aby po bokach składniki także były przykryte plackiem. 

Tak złożone burrito przypiekamy na grillowej patelni lub w tosterze, aż ser się rozpuści a placki będą rumiane.

*Jeżeli mrozimy tortillę, nie wkładajmy do niej pomidorów (chyba że zastąpimy je suszonymi) i nie podpiekamy jej. Złożoną, zawijamy w papier śniadaniowy, przekładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki. Jeżeli chcemy jej użyć odwijamy z papieru i opiekamy z każdej strony aż się rozmrozi. 

Dodaj komentarz