Spaghetti z małżami i pomidorkami

Przepis zdecydowanie dla fanów owoców morza i makaronu 🙂 Sprawdzi się doskonale jako danie na romantyczną kolację. Wbrew pozorom robi się je niezwykle szybko i łatwo – a smak…musicie sprawdzić sami <3

Ilość porcji: 2

Składniki:

  •  300 g świeżych małży
  •  200 g makaronu spaghetti
  •  15 sztuk pomidorków koktajlowych
  •  100 ml białego wina
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
  •  1 łyżka masła
  •  1 łyżka tartego parmezanu
  •  2 łyżki oliwy


Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez chwilę czosnek przekrojony na połówki. Dodajemy masło i po chwili dokładnie umyte małże oraz pomidorki i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok 2-3 minuty aż małże się otworzą. (Zamknięte wyrzucamy).

Dodajemy natkę pietruszki, zalewamy winem i gotujemy dalej aż wino odparuje. Opcjonalnie wlewamy śmietankę i dodajemy parmezan.
Makaron wkładamy na patelnię i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smacznego ❤

 

Dodaj komentarz