Spaghetti z orzechowym pesto i indykiem

Bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy zamarynować wcześniej piersi z indyka a reszta robi się w 10 minut 🙂 Jeżeli nie próbowaliście jeszcze orzechowego pesto z ricottą koniecznie musicie nadrobić 🙂 Ja użyłam już gotowego jednak można zrobić go oczywiście też samemu. 

Ilość porcji: 2

Składniki: 

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 200 g sznycli z piersi indyka (lub całej piersi z indyka) 
  • 80 g pesto orzechowego z ricottą (np. Barilla)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • parmezan
  • oliwa z oliwek

Sznycle z indyka myjemy i osuszamy. Jeżeli używamy całej piersi z indyka kroimy ją w plastry. W miseczce mieszamy ok. 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę pesto oraz ząbek czosnku i mieszaną tą marynujemy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zamarynowane sznycle smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na talerz. 

Na patelni po smażeniu indyka wykładamy pesto i chwilkę podgrzewamy. Jeżeli używamy śmietanki wlewamy ją i mieszamy aż powstanie sos. Możemy do niego dodać łyżeczkę startego parmezanu. 

Ugotowany makaron mieszamy z sosem pesto i wykładamy na talerz. Sznycle z indyka kroimy w paski i układamy na makaronie. Posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. 

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz