Spaghetti z pulpecikami i sosem śmietanowo-kurkowym

Przedstawiam Wam pomysł na przepyszny i sycący makaron z dodatkiem delikatnych pulpecików z indyka oraz kurek. Oczywiście, możecie wykorzystać do tego dania każdy rodzaj makaronu. Zapewniam, jest pysznie 🙂 

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 360 g makaronu spaghetti
  • 400 mięsa mielonego z indyka
  • 200 g kurek
  • 200 ml bulionu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml białego wina
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Do miski przekładamy mięso z indyka i doprawiamy go słodką papryką, bazylią, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ugniatamy razem. Dłońmi formujemy malutkie pulpeciki – powinno ich wyjść ok. 23 sztuki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pulpeciki na rumiano z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy dokładnie opłukane kurki i smażymy ok. 4 minuty doprawiając czubrycą. 

Kurki zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy 1 min. Wlewamy śmietankę i wsypujemy natkę pietruszki i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pulpeciki i gotujemy je w sosie przez ok 5-7 min. 

Na koniec do sosu wkładamy makaron i dokładnie mieszamy. Przed podaniem tradycyjnie posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz