Stek Salisbury // Salisbury Steak

Recipe in english —> below

Ilość porcji: 2

Składniki:

Steki:

  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Sos grzybowy:

  • 200g brązowych pieczarek
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, ketchup, musztardę, sos sojowy, sos Worcestershire, sól oraz pieprz. Wszystko porządnie zagniatamy aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę dzielimy na 4 części i formujemy w dłoniach dość duże kotlety.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z dodatkiem 1 łyżki masła. Smażymy kotlety na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony aż będą ładnie przypieczone. Następnie odkładamy na talerz.

Na patelnię po stekach wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i obsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i solimy. Smażymy kilka minut. Dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie wlewamy bulion i po chwili śmietanę kremówkę oraz sos Worcestershire. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do sosu wkładamy steki i dusimy je w nim kilka minut. Danie posypujemy natką pietruszki.

Podajemy tradycyjnie z ziemniaczanym puree oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Smacznego!

 

Servings: 2

Ingredients:

Steak:

  • 400g ground beef
  • 1 egg
  • 3 tablespoons of breadcrumbs
  • ½ shallots
  • 1 clove of garlic
  • 1,5 tablespoons of ketchup
  • 1 tablespoon of mustard
  • 1 tablespoon of Worcestershire sauce
  • 1 teaspoon of soy sauce
  • salt, pepper
  • 1 tablespoon of butter
  • olive oil

Mushroom sauce:

  • 200g of brown mushrooms
  • 250 ml beef stock
  • 100 ml heavy cream 30%
  • ½ onion
  • 1 tablespoon of Worcestershire sauce
  • 1,5 tablespoons of flour
  • salt, pepper
  • parsley

Put the meat into a bowl. Add chopped shallots, pressed garlic, egg, breadcrumbs, ketchup, mustard, soy sauce, Worcestershire sauce, salt and pepper. Knead everything properly so that the ingredients blend well with each other. Divide the mass into 4 parts and form quite large steaks with your hands.

In a frying pan, heat up a few tablespoons of olive oil with the addition of 1 tablespoon of butter. Fry steaks over medium heat for a few minutes on each side until they are well done. Then put it back on a plate.

Put the diced onion into the steak pan and fry until golden. Add the sliced ​​mushrooms and salt. Fry for a few minutes. Add the flour and mix it, then pour in the broth and after a while the heavy cream and Worcestershire sauce. Season to taste with pepper. Put the steaks in the sauce and stew them in it for a few minutes. Sprinkle the dish with parsley.

Steak serve traditionally with mashed potatoes and cooked green beans.

Yummy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *