Stek z sosem grzybowym // Steak with mushroom souce

Recipe in english —-> below

Składniki:

  • 200g stek z polędwicy wołowej (o grubości ok. 2 cm)
  • 3 duże ziemniaki
  • 150 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • masło
  • oliwa

Stek wyjmujemy z lodówki 1 godzinę przed przygotowaniem i ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Podgotowujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wrzucamy je na mocno rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Steka doprawiamy pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni, na której wcześniej roztopiliśmy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Smażymy na dość mocnym ogniu przez ok 4 min (sprawdzamy czy stek się nie przypala, jeżeli by tak było zmniejszamy ogień na średni) a następnie odwracamy i smażymy kolejne 4 minuty – stek powinien wyjść średnio wysmażony.

*jeżeli macie steka o większej grubości musicie wydłużyć czas smażenia, tak samo jeżeli chcielibyście uzyskać mocniejszy stopień wysmażenia

Usmażonego steka odkładamy na ciepły talerz (ja swój podgrzałam w mikrofali), solimy i przykrywamy folią aluminiową. Dajemy mu odpocząć kilka minut.

Na patelnię po steku wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę a gdy się zeszkli dokładamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy przepłukane grzyby i smażymy wszystko razem ok. 7 minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia.

Na małej patelni na maśle smażymy jajko sadzone.

Na talerz wykładamy usmażone domowe frytki, steka, sos grzybowy i jajko sadzone.

Smacznego!

Servings: 1

Ingredients:

•             200 g sirloin steak (approx 2 cm thick)

•             3 potatoes

•             150 g mushrooms

•             200 ml heavy cream

•             1 egg

•             1/2 onion

•             2 garlic gloves

•             bunch of parsley

•             1 teaspoon sugar

•             salt, pepper

•             butter

•             olive oil

Take the steak out of the refrigerator 1 hour before preparation and warm it to room temperature.

Peel the potatoes and cut them into sticks. Boil it for about 5 minutes in water with sugar. Drain off and dry with a paper towel. Then put them into hot oil and fry until golden brown.

Steak season with pepper on each side and fry it on pan, on which you have melted 1 spoon of butter and 1 tablespoon of olive oil. Fry on a fairly strong fire for about 4 minutes (check that the steak is not burning, if it is, reduce the heat to medium), then turn it and fry for another 4 minutes – the steak should be medium rare.

* if you have a steak with a bigger thickness, you have to extend the frying time, as well as if you would like to get a stronger degree of roasting

Put the fried steak on a warm plate (I heated mine in the microwave), salt it and cover it with aluminum foil. Let it rest for a few minutes.

Add 1 tablespoon of olive oil on the pan where we fried steak, add the diced onion and after 1-2 minutes, add chopped garlic. After a while, add the rinsed mushrooms and fry everything together for about 7 minutes. Then pour the heavy cream, add salt, pepper and chopped parsley. Boil and set aside from the fire.

Fry the fried egg in a small pan on butter.

Put homemade fries, steak, mushroom sauce and a fried egg on a plate.

Yummy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.