Recipe in english —-> below
Składniki:
- 200g stek z polędwicy wołowej (o grubości ok. 2 cm)
- 3 duże ziemniaki
- 150 g świeżych grzybów lub pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- masło
- oliwa
Stek wyjmujemy z lodówki 1 godzinę przed przygotowaniem i ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Podgotowujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wrzucamy je na mocno rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Steka doprawiamy pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni, na której wcześniej roztopiliśmy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Smażymy na dość mocnym ogniu przez ok 4 min (sprawdzamy czy stek się nie przypala, jeżeli by tak było zmniejszamy ogień na średni) a następnie odwracamy i smażymy kolejne 4 minuty – stek powinien wyjść średnio wysmażony.
*jeżeli macie steka o większej grubości musicie wydłużyć czas smażenia, tak samo jeżeli chcielibyście uzyskać mocniejszy stopień wysmażenia
Usmażonego steka odkładamy na ciepły talerz (ja swój podgrzałam w mikrofali), solimy i przykrywamy folią aluminiową. Dajemy mu odpocząć kilka minut.
Na patelnię po steku wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę a gdy się zeszkli dokładamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy przepłukane grzyby i smażymy wszystko razem ok. 7 minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Na małej patelni na maśle smażymy jajko sadzone.
Na talerz wykładamy usmażone domowe frytki, steka, sos grzybowy i jajko sadzone.
Smacznego!
Servings: 1
Ingredients:
• 200 g sirloin steak (approx 2 cm thick)
• 3 potatoes
• 150 g mushrooms
• 200 ml heavy cream
• 1 egg
• 1/2 onion
• 2 garlic gloves
• bunch of parsley
• 1 teaspoon sugar
• salt, pepper
• butter
• olive oil
Take the steak out of the refrigerator 1 hour before preparation and warm it to room temperature.
Peel the potatoes and cut them into sticks. Boil it for about 5 minutes in water with sugar. Drain off and dry with a paper towel. Then put them into hot oil and fry until golden brown.
Steak season with pepper on each side and fry it on pan, on which you have melted 1 spoon of butter and 1 tablespoon of olive oil. Fry on a fairly strong fire for about 4 minutes (check that the steak is not burning, if it is, reduce the heat to medium), then turn it and fry for another 4 minutes – the steak should be medium rare.
* if you have a steak with a bigger thickness, you have to extend the frying time, as well as if you would like to get a stronger degree of roasting
Put the fried steak on a warm plate (I heated mine in the microwave), salt it and cover it with aluminum foil. Let it rest for a few minutes.
Add 1 tablespoon of olive oil on the pan where we fried steak, add the diced onion and after 1-2 minutes, add chopped garlic. After a while, add the rinsed mushrooms and fry everything together for about 7 minutes. Then pour the heavy cream, add salt, pepper and chopped parsley. Boil and set aside from the fire.
Fry the fried egg in a small pan on butter.
Put homemade fries, steak, mushroom sauce and a fried egg on a plate.
Yummy!