Tacos z pieczonym kalafiorem, serem feta i sosem bazyliowym

Przedstawiam przepis na wegetariańskie tacos – równie pyszne jak te z mięsem 🙂 Pieczony kalafior jest tutaj świetnym zamiennikiem. Sos bazyliowy łączy ze sobą wszystkie składniki i podkreśla ich smak. Doskonała przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub jako pomysł na zdrową kolację 🙂 

Ilość: ok. 15 sztuk

  • 5 szt tortilli pszennej
  • 1 kalafior
  • 1 awokado
  • 250 g sera feta
  • rukola
  • 4 jajka
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 kosteczka lub łyżeczka czosnku granulowanego

Sos bazyliowy:

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sos: 

W garnuszku umieszczamy jogurt, oliwę, czosnek, cukier oraz listki z całej doniczki bazylii. Blendujemy wszystko razem aż powstanie sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem wg uznania. 

Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i ubijamy wszystko razem za pomocą widelca. Dodajemy kalafior i obtaczamy w przyprawionych jajkach za pomocą łyżki. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z włączoną funkcją termoobiegu) przez ok 25 min. 

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Z placków tortilli za pomocą miseczki o średnicy ok 10-12 cm wykrajamy kółka. 

Upieczony kalafior przekładamy do miski a na blaszce układamy foremkę do muffinów odwróconą otworami do dołu. Pomiędzy wystające foremki układamy kółka z tortilli w połowie tak aby utworzyły kształt tacos. Podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 min. Dzięki temu tacos zachowają kształt i będą chrupiące.

Do upieczonych tacos wkładamy w kolejności: rukolę, pieczonego kalafiora, awokado. Posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy sosem bazyliowym.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz