Tagliatelle ze szparagami i suszonymi pomidorami // Tagliatelle with asparagus and dried tomatoes

Recipe in english —> below

Ilość porcji: 2

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 500 g szparagów
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g kremowego serka ziołowego (np. Almette)
  • 50 g mascarpone
  • 50 g suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)

 

Makaron gotujemy  w osolonej wodzie.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy je na ok 2 cm kawałki. Główki zostawiamy w całości. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w paseczki. Szalotkę oraz czosnek siekamy w drobną kostkę.

Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy szparagi przez ok 3-4 minuty. Następnie solimy, dodajemy cebulkę oraz czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dokładamy pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 2 minuty.

Następnie na patelnię dodajemy serek mascarpone, serek ziołowy oraz chochelkę wody z makaronu. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz płatkami chilli.

Do sosu wkładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie startym makaronem.

Servings: 2

  • 200 g tagliatelle pasta
  • 500 g of asparagus
  • 1 shallot onion
  • 2 cloves of garlic
  • 60 g of creamy herb cheese
  • 50 g of mascarpone
  • 50 g of dried tomatoes
  • olive oil
  • parmesan cheese
  • salt, pepper
  • chili flakes (optional)

Boil pasta in salted water.

Wash the asparagus, break off the woody ends and cut them into pieces about 2 cm. We leave the heads whole. Drain the dried tomatoes and cut them into strips. Chop the shallots and garlic into small cubes.

Fry the asparagus in two tablespoons of olive oil for about 3-4 minutes. Then salt, add the onion and garlic and fry for another minute. Add chopped sun-dried tomatoes and fry everything together for about 2 minutes.

Then add the mascarpone cheese, herb cheese and a ladle of pasta water to the pan. We mix until smooth consistency. Season to taste with pepper and chili flakes.

Put the cooked pasta in the sauce and mix thoroughly. Before serving, sprinkle with grated parmesan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.